Mër. Pri 24th, 2024

Gërvalla në takimin e ministrave të Ballkanit përmend gjenocidin serb, ka një kërkesë për dëmet e luftës

By Rtv Arbëria Qer 8, 2021

Ministrja e Punëve të Jashtme dhe Diasporës, Donika Gërvalla, mori pjesë sot në konferencën e ministrave të jashtëm në kuadër të Procesit të Berlinit, që u zhvillua virtualisht.

Sipas komunikatës ministrore, gjatë adresimit të saj, Gërvalla ka falënderuar Gjermaninë për kontributin e saj në forcimin e bashkëpunimit mes vendeve të Ballkanit Perëndimor.

Për Qeverinë e Kosovës ka thënë se është e përkushtuar për bashkëpunim në secilën fushë duke filluar nga ekonomia, shkenca, arsimi e fusha të tjera, duke vënë në pah që bashkëpunimi duhet të jetë i bazuar në vlera dhe parime.

“Sundimi i ligjit është faktori kryesor jo vetëm për bashkëpunimin, por edhe për stabilitetin, madje edhe për paqen në Ballkan. Shkeljet e çdo të drejte, të çdo detyrimi ligjor, paraqesin një pengesë të vërtetë për arritjen e çfarëdo suksesi në bashkëpunim rajonal”, ka potencuar Gërvalla.

Ajo ka theksuar se teksa po identifikohen projekte të dobishme për avancimin ekonomik të rajonit, duhet siguruar që të gjitha projektet të jenë në dobi të qytetarëve dhe jo vetëm të disa grupeve.

“Prandaj duhet të sigurojmë transparencë të plotë, konkurrencë të bazuar në rregulla dhe duhet të luftojmë transaksionet e paligjshme ndërkufitare, tregjet e zeza dhe krimin e organizuar. Shfrytëzimi i qytetarëve nga grupe të fuqishme të krimit të organizuar duhet të ndalet”, ka thënë ndër të tjera ministrja.

Gjithashtu ka theksuar nevojën që disa shtete të kenë një mbështetje më të madhe.

“Në rajonin tonë kemi ardhur me predispozita të ndryshme në këtë fazë të re të bashkëpunimit. Ka vende, si Bosnjë-Hercegovina dhe Kosova, të cilat janë shkatërruar nga agresioni dhe gjenocidi në vitet 1990-a të cilat shkaktuan tragjedi dhe humbje në njerëz. Por kjo luftë totale kundër civilëve shkatërroi gjithashtu me paramendim infrastrukturat kryesore”.

Gërvalla më tej ka shtuar se këto miliarda dëme ende nuk janë kompensuar dhe kështu bashkëpunimin ekonomik në rajon detyrimisht e fillojnë nga pozicione të ndryshme.

“Këta qindra mijëra njerëz, të cilët ende nuk e kanë marrë veten nga këto dëme që iu janë shkaktuar, meritojnë trajtim më të veçantë dhe mbështetje më të madhe. Edhe ky është gjithashtu një parakusht për të ofruar shanse të barabarta për të gjithë”, ka theksuar ajo.

Related Post

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *