Sht. Qer 15th, 2024

Mbrojtja e Thaçit: Nëse UÇK do të kishte vepruar me plan kriminal s’do ta kishte mbështetjen ndërkombëtare

By Rtv Arbëria Nën9,2022

Në dosjen paraprake të mbrojtjes së Hashim Thaçit, thuhet se nëse UÇK-ja do të kishte vepruar në bazë të një plani kriminal për vrasjen, torturimin dhe abuzimin e civilëve, ajo nuk do të kishte pasur kurrë mbështetjen e SHBA-së, Britanisë së Madhe, NATO-s, OSBE-së, Grupit të Kontaktit apo komunitetit më të gjerë ndërkombëtar.

“Nuk kishte asnjë plan të përbashkët kriminal të UÇK-së. Komuniteti ndërkombëtar nuk do ta kishte përkrahur kurrë”, thuhet në këtë dosje.

Mbrojtja thotë se rasti i ZPS-së bazohet në një keqinterpretim të pjesshëm dhe selektiv të ngjarjeve në fjalë.

“Kosova e pavarur nuk është më rezultat i një lufte, të mbështetur nga aleatët ndërkombëtarë, për liri nga regjimi represiv dhe brutal serb. Në vend të kësaj, sipas ZPS-së, shtetësia e Kosovës është rezultat i një plani kriminal kompleks dhe të gjerë për të fituar dhe ushtruar kontroll mbi të gjithë Kosovën përmes kryerjes së krimeve kundër njerëzimit dhe krimeve të luftës, nën sytë vigjilentë të po këtyre aleatëve ndërkombëtarë”, thuhet nga mbrojtja.

Sipas tyre, gazetarë, studiues, diplomatë, historianë dhe juristë i kanë shqyrtuar nga afër këto ngjarje, si në të njëjtën kohë, ashtu edhe gjatë dy dekadave të fundit.

“TPNJ-ja ka gjykuar rastet që kanë të bëjnë me të njëjtat ngjarje dhe pretendime. Popullata e Kosovës i ka jetuar ato. Asnjë nuk ka arritur në përfundimin e çuditshëm të nxjerrë nga ZPS: se krijimi i një Kosove të pavarur ishte rezultat i një komploti kriminal, me Hashim Thaçin dhe të akuzuarit e tij në qendër, të cilët arritën të ruanin mbështetjen ndërkombëtare të nevojshme për të mposhtur një Ushtritë më të forta të Evropës, të gjitha duke ndjekur një plan kriminal për të shënjestruar të gjithë ata që konsiderohen kundërshtarë. Në realitet, marrëdhëniet e Thaçit me partnerët ndërkombëtarë ishin transparente dhe publike. Ata nuk ishin pjesë e një plani kriminal”, thotë mbrojtja.

Sipas mbrojtjes, është e rëndësishme që aktakuza dhe dosja paraprake paraqesin një rast që ende nuk është ngritur dhe testuar në gjykatë, e lëre më të vërtetohet përtej dyshimit të arsyeshëm, derisa sipas tyre ende një datë gjyqi nuk është caktuar.

“Lista e dëshmitarëve të ZPS-së vazhdon të ndryshojë, me ndryshime të rregullta, dhe ZPS-ja do të fillojë të japë rendin e paraqitjes së dëshmitarëve vetëm në nëntor 2022. Përgatitjet e mbrojtjes ende pengohen nga aktakuza e redaktuar rëndë, dhe 96 dëshmitarë të ZPS-së mbeten anonimë. Zbulimi i ZPS-së mbetet i paplotë dhe 46,000 faqe me materiale të reja, më pak të redaktuara ose të pa redaktuar, do të zbulohen vetëm 30 ditë përpara gjykimit”, thonë ata.

Tutje, thuhet se ajo që është e dukshme tani, megjithatë, është kujdesi i madh që duhet treguar në shqyrtimin e dokumenteve thelbësore të gjykimit të ZPS-së kundër Thaçi dhe materialeve në të cilat mbështeten.

“Shumë nga deklaratat gjithëpërfshirëse në Dokumentin e Procedurës Paraprake të ZPS-së, duke përfshirë çështjet qendrore të komandës dhe kontrollit, janë të pambështetura nga provat e cituara në fusnota. Ka shumë shembuj. ZPS pretendon se [REDAKTUAR]. Asnjë nga provat e cituara nuk tregon se [REDAKTUAR]. ZPS pretendon se z. Thaçi [REDAKTUAR]. Asnjë nga provat e cituara nuk tregon se [REDAKTUAR].ZPS pretendon se z. Thaçi [REDAKTUAR]. Njëra nga referencat është redaktuar. Tjetri nuk thotë asgjë për [REDAKTUAR]. Duke iu referuar [REDAKTUAR], ZPS pretendon se [REDAKTUAR]. Provat e cituara përshkruajnë [REDAKTUAR]. Këto janë deklarata domethënëse dhe paragjykuese, të paraqitura nga ZPS pa bazë dhe të dizajnuara për t’iu përshtatur narrativës që ka avancuar. Nevoja e ZPS-së për të mbishitur çështjen e saj është një tjetër tregues i dobësisë së saj”, thonë mbrojtja.

Sipas mbrojtjes, për më tepër, tani është e qartë se shumë nga dokumentet në të cilat mbështetet ZPS-ja, erdhën nga organet qeveritare serbe, të njëjtat organe që kanë një interes të veçantë në rezultatin e këtyre procedurave, dhe u përpoqën të vrisnin Dick Marty me qëllim të fajësimit të vdekjes së tij. mbi shqiptarët e Kosovës.

Ndërmarrja e Përbashkët Kriminale (NPK) thuhet nuk parashikohet me Ligjin për DhSK-në. Sipas tyre, as NPK nuk gëzonte statusin e së drejtës ndërkombëtare zakonore në kohën e krimeve të supozuara, veçanërisht jo në formën e saj të zgjeruar të NPK III.

“Nuk kishte asnjë qëllim të përbashkët kriminal për të fituar dhe ushtruar kontroll mbi të gjithë Kosovën përmes kryerjes së vrasjeve, torturës, persekutimit dhe krimeve të tjera kundër njerëzimit apo krimeve të luftës kundër kundërshtarëve. Lidhja mes krimeve të supozuara në aktakuzë dhe z. Thaçi nuk mund të vërtetohet përmes inkuadrimit të rastit rreth një plani që nuk ekzistonte, dhe miratimit të formës më të zbutur të përgjegjësisë në drejtësinë penale për ta afruar atë me to”, thotë mbrojtja.

Sipas tyre, nuk kishte asnjë politikë të UÇK-së për të synuar kundërshtarët, apo kryerjen e krimeve të akuzuara kundër tyre.

“Ashtu si të gjitha strukturat ushtarake dhe të sigurisë, edhe ato të sapolindura si UÇK-ja, ruajtja e sigurisë së brendshme nga kërcënimi i atyre brenda shërbimeve sekrete serbe, apo puna me autoritetet serbe, ishte shqetësim për të gjithë UÇK-në. Si në të gjitha konfliktet e armatosura historikisht, pati përpjekje për të parandaluar infiltrimin e atyre që synonin të dëmtonin UÇK-në dhe pjesëtarët e saj, por nuk kishte asnjë politikë për t’i nënshtruar ata ndaj krimeve të luftës apo krimeve kundër njerëzimit përmes një sulmi të gjerë dhe sistematik”, thotë mbrojtja.

Në dosje thuhet se në vendimin për t’i përpiluar akuzat në një mënyrë gjithëpërfshirëse, ZPS ka përfshirë “anëtarë të UÇK-së” dhe “ushtarë të tjerë të UÇK-së” si anëtarë të NPK-së dhe se sfidat e mbrojtjes ndaj paqartësisë së këtij formulimi të anëtarëve të NPK janë hedhur poshtë.

“Vështirësia me këtë formulim të gjerë demonstrohet nga dëshmitë e vetë ZPS-së për “anëtarësimin e UÇK-së” që shpesh nuk do të thotë asgjë më shumë se mbajtja e shenjave, ose vetëshpallja e besnikërisë. Rasti i ZPS-së varet nga këta mijëra njerëz që vullnetarisht iu bashkuan UÇK-së, duke qenë në të njëjtën kohë pjesë e të njëjtit qëllim të përbashkët kriminal. Injoron tërësisht realitetin kaotik dhe të furishëm në terren: dhjetëra mijëra qytetarë të Kosovës që ngrihen kundër një fushate të brutalitetit dhe represionit serb, me një ritëm që tejkaloi çdo përpjekje për të organizuar, rregulluar apo edhe për të vepruar në koordinim me grupet e njohura të UÇK-së”, thuhet nga mbrojtja.

Gjithashtu thuhet se mungon krejtësisht në narrativen e ZPS-së fenomeni i diskutuar më lart: 863,000 shqiptarë të Kosovës refugjatë nga jashtë vendit, dhe 590,000 persona të zhvendosur brenda vendit që kthehen për të gjetur shtëpitë dhe jetët e tyre të shkatërruara dhe duke kërkuar ndëshkim për tmerrin e shkaktuar gjatë javëve, muajve dhe viteve. nga shtypësit serbë.

“Ky realitet mbulohet nga filozofia e “Kanunit”, e drejta zakonore e pashkruar që rregullon disa pjesë të shoqërisë shqiptare dhe [REDAKTUAR] Në propagandimin e vlerave shoqërore si nderi dhe turpi, Kanuni ka shërbyer si justifikim ideologjik i dhunës, veçanërisht për aktet individuale të dhunës, veçanërisht vrasjet për hakmarrje dhe fshehjen e krimeve të zakonshme…Nuk mund të supozohet se njerëzit që kanë një objektiv të përbashkët janë domosdoshmërisht anëtarë të një NPK-je. Është ndërveprimi ose bashkëpunimi mes personave – veprimi i tyre i përbashkët – që i bën këta persona një grup. Ky veprim i përbashkët duhet gjithashtu të vendoset përtej një dyshimi të arsyeshëm. Përpjekjet e ZPS-së për të mbivendosur një kornizë të qëllimit të përbashkët mbi një realitet të plotë kaosi dhe paqëndrueshmërie, në mënyrë që ta lidhin z. Thaçi me incidentet e shkëputura dhe sporadike të dhunës, janë të pamjaftueshme. një teori rasti, e pambështetur nga provat e zbuluara dhe nuk mund të pajtohet me realitetin e ngjarjeve në fjalë”, thotë mbrojtja.

Sipas tyre, Thaçi, anëtarët e tjerë të UÇK-së dhe Qeverisë së Përkohshme të Kosovës nuk kishin asnjë shtysë për të kryer krime kundër kundërshtarëve, dhe në fakt kishin një imperativ kryesor që të mos bënin.

“Ata e kuptonin plotësisht se angazhimi i tyre me bashkësinë ndërkombëtare, krejtësisht thelbësor për mbijetesën e tyre, varej nga fakti se UÇK-ja nuk ishte një ndërmarrje kriminale, por një lëvizje e denjë për këtë angazhim dhe mbështetje. Nëse UÇK-ja do të kishte vepruar në bazë të një plani kriminal për vrasjen, torturimin dhe abuzimin e civilëve, ajo nuk do të kishte pasur kurrë mbështetjen e SHBA-së, Britanisë së Madhe, NATO-s, OSBE-së, Grupit të Kontaktit apo komunitetit më të gjerë ndërkombëtar. Sigurisht që bëri. Nuk kishte asnjë plan të përbashkët kriminal të UÇK-së. Komuniteti ndërkombëtar nuk do ta kishte përkrahur kurrë”, thuhet nga mbrojtja./BetimipërDrejtësi

Related Post

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *