Hën. Qer 17th, 2024

AAK i kërkon Kuvendit të ndërpres pushimet, ministri Murati ftohet në interpelancë

By Rtv Arbëria Sht2,2022

Grupi parlamentar i Aleancës për Ardhmërinë e Kosovës (AAK), për shkak të zhvillimeve të fundit lidhur me grevën e mësuesëve, ka kërkuar nga Kuvendi i Kosovës të ndërpres pushimin.

Përmes një njoftimi zyrtar, shefi i Grupit Parlamentar z. Besnik Tahiri ka njoftuar se AAK ka kërkuar nga ministri i Financave, Hekuran Murati të japë llogari në një interpelancë lidhur me krejt atë çka po ndodh për pagat dhe për grevën.

Kërkesa e GP të AAK-së:

Në bazë të nenit 65.9 të Kushtetutës së Republikës së Kosovës dhe nenit 95 paragrafi 1 të Rregullores së Punës së Kuvendit, Grupi Parlamentar i Aleancës për Ardhmërinë e Kosovës, thërret në interpelancë Ministrin e Financave, Punës dhe Transfereve, Hekuran Murati, për çështjen në vijim:

Çështja

Cenimi i të drejtave të punëtorëve në administratën shtetërore me ndalimin e pagave, si dhe presioni mbi pushtetin lokal, ndërhyrja në autonominë e komunave.

ARSYETIM

Ekzekutimi selektiv i pagave për sektorin publik në një periudhë të rëndë krize, ka cenuar të drejtat dhe dinjitetin e të punësuarve, për të hyrë në grevë të ligjshme, siç përcaktohet me Ligjin për Grevat, neni 18, Efektet e Grevës së Ligjshme;

Me presionin mbi komunat për të siguruar listat e grevistëve është ndërhyrë në kompetencat dhe rrezikuar autonominë e komunave, të paraparë në Kushtetutën e Republikës së Kosovës, Ligjet që Rregullojnë Fushat, Kompetencat e Komunave dhe Parimet e Kartës Evropiane për Vetëqeverisje Lokale;

Andaj, në mbështetje të nenin 65.1 të Kushtetutës së Republikës së Kosovës, nenit 3, pika 1, 1.5 të Rregullores së Kuvendit të Kosovës, propozojmë këtë:

Rezolutë

Ndalja e presionit dhe cenimi i të drejtave të punëtorëve në administratën shtetërore dhe ndërhyrjeve në kompetencat dhe autonominë e komunave. Ekzekutimi i pagave, nisja e dialogut social me sindikatat në gjetjen e zgjidhjes për kërkesat e punëtorëve, përmes shtesave dhe Ligjit për Pagat.

Related Post

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *