Mër. Pri 24th, 2024

NGJARJET E DITËS SË MËRKURË, 02.06.2021

By Rtv Arbëria Qer 2, 2021

Një tjetër non-paper për Ballkanin i dorëzohet BE-së

Katër vende të Grupit të Vishegradt, Hungaria, Polonia, Republika Çeke dhe Sllovakia, por edhe Austria, i dërguan një “non-papers” të ri udhëheqjes së Bashkimit Evropian.
Ky dokument informal ka të bëjë me Ballkanin Perëndimor, raporton klix.ba. Ky dokument nuk merret me çështjen e kufijve në rajon, por kërkon nga Bashkimi Evropian një mbështetje shumë të rëndësishme për të gjithë rajonin.
Gjegjësisht, ministrat e jashtëm të pesë vendeve anëtare të BE-së po kërkojnë që shtetet dhe qytetarët e Ballkanit Perëndimor të përfshihen në bisedimet zyrtare për të ardhmen e Bashkimit Evropian.
Siç kemi mësuar, ata besojnë se vendet e këtij rajoni duhet të kenë të drejtën dhe mundësinë për të shprehur pikëpamjet e tyre për të ardhmen e Bashkimit Evropian, duke pasur parasysh se ata kanë një perspektivë shumë të qartë të anëtarësimit në union.
Është deklaruar me shumë saktësi se Ballkani Perëndimor duhet të jetë pjesë e iniciativës së Konferencës për të Ardhmen e BE-së, e cila u nis brenda këtij blloku.
Ministrja e Punëve të Jashtme të Bosnje-Hercegovinës, Dr. Bisera Turkoviq, konfirmoi këtë informacion, duke thënë se ajo ishte në dijeni të këtij dokumenti, të cilin ajo e konsideron një iniciativë jashtëzakonisht të rëndësishme që duhet mirëpritur.
“Po, ne jemi zyrtarisht të njohur dhe unë jam i kënaqur me këtë qasje. Bosnja dhe Hercegovina, si vendet e tjera në rajon, ka një perspektivë të qartë të anëtarësimit. Ne kemi qenë gjithmonë një pjesë thelbësore e Evropës, tani jemi vetëm në procesin e arritja e standardeve të përparuara evropiane në funksionimin dhe forcimin e shtetit. Këto pesë vende për të përfshirë në bisedimet për të ardhmen e BE-së vendet që do të bëhen anëtare në të ardhmen e parashikueshme është një sinjal i rëndësishëm që ne nuk do të lihemi të presim shumë gjatë përparimi drejt anëtarësimit të plotë”, vuri në dukje Ministri Turkoviq.
Nisma do t’i drejtohet udhëheqjes së Bashkimit Evropian, përfshirë Komisionin Evropian dhe Komisionerit të Zgjerimit, Oliver Varhelji.
Ky dokument informal ka të bëjë me Ballkanin Perëndimor, raporton klix.ba. Ky dokument nuk merret me çështjen e kufijve në rajon, por kërkon nga Bashkimi Evropian një mbështetje shumë të rëndësishme për të gjithë rajonin.
Gjegjësisht, ministrat e jashtëm të pesë vendeve anëtare të BE-së po kërkojnë që shtetet dhe qytetarët e Ballkanit Perëndimor të përfshihen në bisedimet zyrtare për të ardhmen e Bashkimit Evropian.
Siç kemi mësuar, ata besojnë se vendet e këtij rajoni duhet të kenë të drejtën dhe mundësinë për të shprehur pikëpamjet e tyre për të ardhmen e Bashkimit Evropian, duke pasur parasysh se ata kanë një perspektivë shumë të qartë të anëtarësimit në union.
Është deklaruar me shumë saktësi se Ballkani Perëndimor duhet të jetë pjesë e iniciativës së Konferencës për të Ardhmen e BE-së, e cila u nis brenda këtij blloku.
Ministrja e Punëve të Jashtme të Bosnje-Hercegovinës, Dr. Bisera Turkoviq, konfirmoi këtë informacion, duke thënë se ajo ishte në dijeni të këtij dokumenti, të cilin ajo e konsideron një iniciativë jashtëzakonisht të rëndësishme që duhet mirëpritur.
“Po, ne jemi zyrtarisht të njohur dhe unë jam i kënaqur me këtë qasje. Bosnja dhe Hercegovina, si vendet e tjera në rajon, ka një perspektivë të qartë të anëtarësimit. Ne kemi qenë gjithmonë një pjesë thelbësore e Evropës, tani jemi vetëm në procesin e arritja e standardeve të përparuara evropiane në funksionimin dhe forcimin e shtetit. Këto pesë vende për të përfshirë në bisedimet për të ardhmen e BE-së vendet që do të bëhen anëtare në të ardhmen e parashikueshme është një sinjal i rëndësishëm që ne nuk do të lihemi të presim shumë gjatë përparimi drejt anëtarësimit të plotë”, vuri në dukje Ministri Turkoviq.
Nisma do t’i drejtohet udhëheqjes së Bashkimit Evropian, përfshirë Komisionin Evropian dhe Komisionerit të Zgjerimit, Oliver Varhelji.

Presidenti i Europa Nostra i përgjigjet Gërvallës dhe Çekut lidhur me Manastirin e Deçanit

Presidenti ekzekutiv i Europa Nostra, Hermann Parzinger dhe Presidenti për Trashëgiminë Fetare, Pilar Bahamonde u kanë kthyer letrën Zv. Kryeministres dhe Ministres së Punëve të Jashtme dhe Diasporës, Donika Gërvalla-Schwarz, dhe Ministrit të Kulturës, Rinisë dhe Sportit, Hajrulla Çeku, në lidhje me përfshirjen e Manastirit të Deçanit në listën e monumenteve më të rrezikuara në Evropë.
Në letrën e tyre ata thonë se përfshirja e Manastirit të Deçanit, dosje e përgatitur nga Trashëgimia Fetare ishte bërë me kujdes dhe me standardet më të larta që kërkohen sipas këtij programi.
“Ne do të dëshironim të theksonim se përfshirja e një faqe në 7 Listat më të Rrezikuara nuk është fundi i procesit; përkundrazi shënon fillimin e konsultave të duhura me të gjitha palët e interesuara. Si rezultat, po përgatitet një raport gjithëpërfshirës për gjendjen me rekomandime më adekuate, veprim i cili në fund të fundit duhet të çojë në heqjen e rrezikut me të cilin përballet një vend i caktuar i trashëgimisë dhe rrjedhimisht për heqjen e faqes nga Lista jonë më e Rrezikuar. Kjo metodë ka qenë aplikuar në të gjitha faqet që janë përfshirë në listën tonë.
Që nga fillimi i këtij programi në 2013, ne kemi zgjedhur gjithsej 43 zona të trashëgimisë në rrezik në 26 vende evropiane. Përmes publikimit të listave vjetore të 7 vendeve më të rrezikuara, Evropa Nostra – duke vepruar në partneritet me Institutin EIB – angazhohet në një qasje pozitive duke ofruar zyra të mira për të ndihmuar në gjetjen e zgjidhjeve të qëndrueshme për vendet e rrezikuara në fjalë. Ne bëjmë që së bashku të lehtësojmë një dialog konstruktiv midis të gjithë aktorëve përkatës, përfshirë autoritetet dhe shoqërinë civile. Misioni ynë është të ruajmë integritetin dhe vërtetësinë e zona të zgjedhura të trashëgimisë së rrezikuar për të mirën e shoqërisë në tërësi. Si i tillë, veprimi ynë është shumica koha e mirëpritur nga autoritetet kombëtare dhe lokale të interesuara pasi ofron mbështetje të vlefshme dhe këshilla të ekspertëve”.
Tutje, ata konfirmojnë ardhjen e një delegacioni ekspertësh nga Europa Nostra për në Kosovë, pas verës.
Po ashtu ata kërkojnë një takim online gjatë muajit qershor, për të diskutuar më shumë detaje.
“Siç tregohet tashmë në letrën dërguar më 19 Prill 2021 Presidentit dhe Kryeministrit të Kosovës, një delegacion i përbërë nga ekspertë të caktuar nga Europa Nostra ka në plan të vizitojë Kosovën për bisedime me të gjithë palët e interesuara. Kjo vizitë do të bëhet sa më shpejt që situata epidemiologjike do të lejojë udhëtime të tilla, ka shumë të ngjarë që pas verës. Ndërkohë, ne kemi filluar organizimin në internet takime me bashkëbisedues vendas dhe ndërkombëtarë. Prandaj, me anë të kësaj dëshirojmë t’i propozojmë gjithashtu organizoni një takim në internet me ju sa më shpejt të jetë e mundur gjatë muajit qershor.
Duke ju falënderuar për sigurimet në lidhje me përkushtimin e qeverisë suaj për ruajtjen e kulturës trashëgimisë dhe duke pritur që të përfshihemi në një dialog të hapur dhe konstruktiv për të mirën tonë qëllimi i përbashkët: mbrojtja e trashëgimisë multikulturore dhe multireligjioze në Evropë”.

Zyrtare: Ky është kandidati i LDK-së për kryetar të Vushtrrisë

Kryetari i Lidhjes Demokratike të Kosovës, Lumir Abdixhiku, përmes një postimi në facebook e ka zyrtarizuar Xhafer Tahirin si kandidat për kryetar të Komunës së Vushtrrisë.
Tahiri i cili është kryetar i Komunës, synon edhe një mandat 4 vjeçar në krye të Vushtrrisë.
“Është kënaqësi e veçantë për mua që një njeri si Xhafer Tahirin, ta nominoj edhe për një mandat në krye të Vushtrrisë. Ai i dha kahje ndryshe zhvillimit të Komunës dhe për këtë do të kërkojë aprovimin e Kryesisë”, ka shkruar Abdixhiku, përcjellë “Bota sot”.
Postimi i plotë:
Është kënaqësi e veçantë për mua që një njeri si Xhafer Tahirin, ta nominoj edhe për një mandat në krye të Vushtrrisë. Ai i dha kahje ndryshe zhvillimit të Komunës dhe për këtë do të kërkojë aprovimin e Kryesisë.
I njohur si një ndër lokalitetet antike dardane, Vushtrria, ka për nderë që një kryetar si Xhafa ta vazhdojë punën e kreut të Komunës edhe për 4 vjetët e ardhshme në të mirë të të gjithë banorëve të saj.
Ai ka vizion të qartë se si duhet të duket qyteti e fshatrat e Komunës nën udhëheqjen e LDK-së, i përkrahur nga të gjitha strukturat pa dallim. Për një mandat, ka siguruar kyçje në ujë për 7000 familje vushtrriase; ka krijuar Zonën Ekonomike me plot 800 vende pune; ka dhënë shembull nacional në mbledhjen e mbeturinave; ka ndërtuar 2 qerdhe e një Qendër Mjekësie; e dhjetëra projekte infrastrukturore. Xhafa e meriton përkrahjen e secilit prej nesh sepse gjatë mandatit të parë, me punën dhe përkushtimin e tij na ka bërë të gjithëve krenarë. .

Palmer: Ndryshimi i kufijve nuk është në agjendë të dialogut, duam njohje të ndërsjellë

Nuk ka afat të prerë për dialogun, por sa më shumë që zgjat procesi i dialogut, aq më i vështirë do të jetë. SHBA dëshiron një marrëveshje që përfundon me njohje të ndërsjellë.
Kështu ka deklaruar zëvendësndihmës sekretari amerikan i Shtetit, Matthew Palmer, i cili në një intervistë për televizionin publik të Kosovës, ka thënë se çështja e dialogut është mirë të kryhet sa më shpejtë që është e mundur.
Sa i përket Asociacionit, Palmer ka thënë se palët e përfshira në dialog duhet të respektojnë të gjitha marrëveshjet e arritura deri më tani.
“Palët duhet t’i respektojnë të gjitha marrëveshjet e arritura. E kuptoj që ka parametra të marrëveshjes së Asociacionit që duhet të diskutohen, por kjo s’duhet ta pengojë procesin. Nuk do t’ju tregojë se çka duhet të bëjë Kosovë. Qeveria e Kosovës vendos se si do t’i qaset kësaj çështjeje”, ka thënë Palmer.
Më tej, ai deklaroi se vendimi për ndryshime kushtetuese, të cilat janë diskutuar së fundmi, i takon Kosovës.
“Kosova duhet të shoh se cilat janë mundësitë e saj, çka ka Kosova për t’i dhënë këtij procesi. Nuk është e lehtë”.
Sa i përket ndryshimit të kufijve, Palmer tha “nuk mendoj se është në agjendë një gjë e tillë. Nuk më takon mua t’i identifikojë vijat e kuqe në këtë proces. Pala kosovare ka qenë mjaft e qartë në këtë çështje”….

239 të shëruar dhe 18 raste me Covid-19

Njoftimi i Plotë nga IKSHPK

02 Qershor 2021: Ministria e Shëndetësisë, sipas të dhënave nga Instituti Kombëtar i Shëndetësisë Publike të Kosovës, informon:
ℹ Në 24 orët e fundit janë dhënë 2.595 doza të vaksinës kundër COVID-19.
ℹ Prej fillimit të vaksinimit në të gjitha qytetet e Kosovës janë dhënë 69.686 doza të vaksinës.
ℹ Nga 2.325 testime, 18 qytetarë kanë rezultuar pozitiv me virusin COVID-19.
ℹ Gjatë 24 orëve të fundit, nuk është shënuar asnjë rast i vdekjes.
ℹ Sot janë shëruar 239 qytetarë, derisa numri i përgjithshëm i të shëruarve është 103.382.
ℹ Në total numri i rasteve aktive është 1.822.
Mbani maskat!
Respektoni distancën!
Mbani higjienën!.

Njëri i akuzuar dënohet me 15 vjet e 6 muaj burgim për vrasjen në Lipjan, tre të tjerët shpallen të pafajshëm

Lidhur me akuzat se në vitin 2012, në bashkëkryerje dhe me dashje e kishin privuar nga jeta tani të ndjerin, Ramadan Demiri dhe kishin rrezikuar jetën e të tjerëve, Gjykata Themelore në Prishtinë e ka dënuar me 15 vjet e 6 muaj burgim të akuzuarin Arian Agushi. Kurse tre të tjerët, Mentor, Shpend dhe Xhezair Agushi,i ka shpallur të pafajshëm.
Sipas aktgjykimit të shpallur të mërkurën, nga gjykatësi Naser Fonqi, Arian Agushi është dënuar me 15 vjet e 6 muaj burgim për vrasje të rëndë e armëmbajtje pa leje. Ndërkaq për këto dy vepra penale, e para në bashkëkryerje, gjykata ka vlerësuar se tre të akuzuarit tjerë nuk janë fajtorë.
Siç tha gjykatësi Foniqi, i akuzuari Agushi është shpallur fajtor për veprën penale “Vrasje e rëndë në tejkalim të kufijve të mbrojtjes së nevojshme”, raporton “Betimi për Drejtësi”.
Arian Agushit i është vazhduar edhe masa e paraburgimit. Në dënimin e shqiptuar, atij do t’i llogaritet edhe koha e kaluar në paraburgim, prej datës 12 prill 2012.
I njëjti gjithashtu detyrohet t’i paguajë shpenzimet e procedurës penale në shumën prej 200 euro, si dhe 50 euro për fondin e kompensimit të viktimave të krimit.
Kurse, me aktgjykim i konfiskohet edhe arma e gjuetisë dhe një revole e tipit “Eko special”, të cilat thuhet se janë përdorur për kryerjen e veprës penale.
Ndërkaq, të dëmtuarit janë udhëzuar në kontest civil për realizimin e kërkesës pasurore juridike.
Ndryshe, ky rast ishte kthyer në rigjykim dy herë dhe pas kthimit për herë të dytë, nga gjykatësja Shpresa Hasaj–Hyseni, rasti kishte kaluar tek gjykatësi Naser Foniqi.
Pas përfundimit të gjykimit të parë, Gjykata Themelore në Prishtinë më 14 tetor 2015, kishte marr aktgjykim dënues ndaj të akuzuarve, me ç’rast të akuzuarit i kishte shpallur fajtorë, për veprat penale të vrasjes së rëndë në bashkëkryerje, armëmbajtjes pa leje dhe shkaktim të rrezikut të përgjithshëm.
Të njëjtit i kishte dënuar me rreth 38 vjet burg, ashtu që i akuzuari Arian Agushi ishte dënuar me 19 vjet burgim, Mentor Agushi me 14 vjet, ndërsa Shpend Agushi dhe Xhezair Agushi ishin dënuar me nga 5 vjet burgim.
Aktgjykimin e shkallës së parë e kishte vërtetuar Gjykata e Apelit, mirëpo pasi lënda kishte shkuar në shkallën e tretë, Gjykata Supreme e Kosovës kishte anuluar të dy aktgjykimet dhe lëndën e kishte kthyer në rivendosje në shkallën e parë.
Gjykata Themelore në Prishtinë, pas kthimit në rigjykim, në prill të vitit 2019 i kishte dënuar me mbi 41 vjet burgim të akuzuarit Arian, Mentor, Shpend dhe Xhezair Agushi.
Sipas aktgjykimit të shpallur më 15 prill 2019, nga gjykatësja Shpresa Hasaj-Hyseni, Arian Agushin ishte dënuar me 21 vjet burgim, Mentor Agushi me 11 vjet burgim, ndërsa të akuzuarit Shpend dhe Xhezair Agushi, ishin dënuar me nga 4 vjet e 10 muaj burgim.
Ndërsa, Arian Agushi në mungesë të provave ishte liruar nga akuza për veprën penale “shkaktim të rrezikut të përgjithshëm”, ndërsa ndaj të gjithë të akuzuarve për veprën penale të armëmbajtjes pa leje, ishte shqiptuar aktgjykim refuzues, pasi për këtë vepër prokurori Armend Hamiti, ishte tërhequr nga ndjekja penale.
Por edhe ky aktgjykim ishte anuluar nga ana e Gjykatës së Apelit dhe lënda është kthyer në rigjykim në gjykatën e shkallës së parë.
Sipas aktakuzës, së ngritur nga Prokuroria Themelore në Prishtinë më 9 tetor 2012, Arian Agushi, Mentor Agushi, Shpend Agushi dhe Xhezair Agushi, akuzohen se në bashkëkryerje me dashje e kanë privuar nga jeta të ndjerin, Ramadan Demiri dhe kanë rrezikuar jetën e të tjerëve.
Prokuroria pretendon se katër të akuzuarit me 12 prill 2012, në fshatin Gadime e Epërme, në Lipjan, pas marrëveshjes paraprake mes tyre, me paramendim, kanë shkuar në arën e të dëmtuarit Nuredin Demiri, cili ishte duke punuar me djalin e tij, kishin sulmuar të dëmtuarin Nuredin Demiri.
Sipas aktakuzës, me të shkuar në arën e të dëmtuarit, i akuzuari Mentor Agushi, kishte gjuajtur me revole në drejtim të tij dhe e kishte goditur në këmbën e djathtë.
Ndërsa, Arian Agushi akuzohet se me pushkën e gjuetisë gjuan në drejtim të Ramadan Nuredinit, të cilit i shkakton plagë vdekjeprurëse.
Katër të pandehurit akuzoheshin edhe për mbajtje në pronësi, kontroll, posedim ose shitje të paautorizuar të armëve, ndërsa, Arian Agushi akuzohej edhe për shkaktim të rrezikut të përgjithshëm, pasi kishte shtënë disa herë me armë në oborrin e stacionit.
Me këto veprime, ata akuzoheshin se në bashkëkryerje kishin kryer veprat penale, vrasje e rëndë në bashkëkryerje, armëmbajtje pa leje dhe shkaktim të rrezikut të përgjithshëm..

Komuna e Skenderajt do të ndajë 164 bursa për studentë

Komuna e Skenderaj ka shpallur sot thirrjen për aplikim për ndarjen e bursave për studentët e kësaj komune për vitin 2021.
Kryetari Bekim Jashari ka bërë të ditur se këtë vit do të ndahen 164 bursa për po aq studentë, me nga 300 euro për secilin prej tyre.
“Po ashtu kërkoj nga donatorët, bizneset dhe qytetarët e vullnetit të mirë që të bashkëngjiten edhe këtë vit, në përkrahje të studentëve të komunës sonë.
Të dashur studentë, ju ftoj që të aplikoni. Afati i fundit për aplikim është 17.06.2021”, ka shkruar ai në Facebook, duke shtuar se i gjithë procesi do të jetë transparent dhe vlerësimi do të bëhet sipas kritereve të përcaktuara.

Parashikimi i motit:

Gjatë ditës së enjte parashikohet mot pjesërisht me diell ,temperaturat do të lëvizin nga 7 deri në 22 gradë celcius, Mot pjeserisht me diell në Tiranë me temperatura nga 13 deri në 26 gradë celcius.

Covid-19 në Kosovë: Total Raste: 107.437 , Të Sheruar: 103.382, Të vdekur: 2.243 ,Raste aktive: 1.822
www.rtvarberia.com

Related Post

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *